Ambachtse VVD neemt deel aan formatie

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen kan de eerste stap gezet worden naar formatiegesprekken. Kort na de verkiezingen besliste de raad een externe informateur aan te stellen om de eerste verkenning uit te voeren. Uit vervolggesprekken tussen SGP/CU, Gemeente Belangen, CDA en de VVD blijkt dat deze partijen genoeg onderling vertrouwen hebben om de stap te zetten naar constructieve formatieonderhandelingen

© Pareltjes | Fotografie

Onderhandelingen

"Onderling vertrouwen geldt als fundament voor verdere inhoudelijke onderhandelingen," stelt VVD fractievoorzitter Jauharina Oelfke. "In een constructieve samenwerking moeten alle deelnemers het gesprek in gaan en vertrouwen in elkaar hebben om er samen uit te komen. Uit de verkennende gesprekken is dat gebleken." Daarmee is een coalitie nog geen vanzelfsprekendheid. De komende weken worden de onderhandelingen inhoudelijk voortgezet. Uiteindelijk moeten alle deelnemers zich voldoende vertegenwoordigd zien in het resultaat.

Wethouder

De partijen die deel uitmaakten van de vorige coalitie dragen de zittende wethouders voor als kandidaten voor een mogelijk nieuw college: André Flach (SGP/CU), Ralph Lafleur (GB) en Steven van Die (CDA). Namens de Ambachtse VVD wordt huidig fractievoorzitter Jauharina Oelfke voorgedragen om bij een positief onderhandelingsresultaat als wethouder toe te treden tot het college.

Resultaat

De inhoudelijke formatiegesprekken gaan de komende weken plaatsvinden. De onderhandelende partijen streven ernaar voor de zomer een coalitieprogramma aan te kunnen bieden.