Ambachtse VVD: tegen asielboot, Ambacht wordt overvraagd

Donderdagavond vergaderde de gemeenteraad over de komst van een asielboot voor maximaal 200 asielzoekers. Daarmee zou het aantal opvangplaatsen in Ambacht op 235 uitkomen. De Ambachtse VVD was tegen het plan. "Ambacht neemt haar verantwoordelijkheid al met de opvang van Oekraïense vluchtelingen en 35 crisisnoodopvangplaatsen aan de Weteringsingel. Tweehonderd asielzoekers meer overstijgt wat van de Ambachtse samenleving gevraagd mag worden," stelde VVD-fractievoorzitter Daan van den Wollenberg.

© Fractie VVD

Maatschappelijk draagvlak

Daarnaast hekelde de VVD dat inwoners en ondernemers geen mogelijkheid hadden om eventuele zorgen te uiten voordat de beslissing genomen werd. "Maatschappelijk draagvlak is essentieel bij langdurige opvang van deze omvang. Daar is niet naar gekeken," zei Daan. "De inwoners staan buitenspel, maar ondertussen verwondert men zich dat het vertrouwen in de politiek zo laag is."

Sluiting crisisnoodopvang Weteringsingel

Hoewel de Ambachtse VVD tegen de komst van de asielboot is, nam zij wel het initiatief om de opvang aan de Weteringsingel te sluiten met de komst van de boot. "Dan concentreet de opvang zich op ée1n locatie, waardoor de maatschappelijke impact kleiner wordt. Als de huidige bewoners verhuisd worden naar de boot, dan is dit het moment om die opvanglocatie definitief te sluiten." Dat voorstel werd unaniem ondersteund.

Democratisch besluit

Op de VVD en Realistisch Ambacht na stemde de gemeenteraad voor het voorstel. "Wij vinden het onverstandig, maar het is democrastisch beslist. Wij blijven opkomen voor onze inwoners. Tegelijkertijd is het nu zaak om de situatie zo goed als mogelijk op te lossen," besluit Daan.