Witte Anjers voor Ambachtse veteranen

V.l.n.r. VVD-fractievoorzitter Daan van den Wollenberg, burgemeester Jan Heijkoop en voorzitter van het Veteranencomité John Kluter.

© Fractie VVD

Op vrijdag 23 juni, de dag voor Nederlandse Veteranendag, onthulde gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een Witte Anjerperkje voor het gemeentehuis. Burgemeester Jan Heijkoop en John Kluter, voorzitter van het Veteranencomité, openden het perkje door het bord met toelichting van het perkje te onthullen. VVD-fractievoorzitter Daan van den Wollenberg, initiatiefnemers voor het perkje, licht toe: "in Ambacht waarderen we de inzet van alle veteranen. De witte anjer geldt als uiting van die waardering. Met dit perkje maken we die erkenning en waardering zichtbaar in de gemeente."

Ontstaan

Het initiatief om in Ambacht een Witte Anjerperkje te openen dateert van eind vorig jaar. Het voorstel kreeg destijds unanieme steun van de gemeenteraad. "Dat is belangrijk, omdat het daarmee een waardering is die namens alle inwoners van Ambacht wordt uitgesproken," zegt Daan. Bovendien was het belangrijk dat het Veteranencomité en het Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht een stem kregen in het bepalen van de locatie en vormgeving.

Locatie

In de uitwerking is gekozen voor een perkje voor de ingang van het gemeentehuis. Die locatie werd gekozen vanwege de centrale ligging in de gemeente. Bovendien springt het perkje direct in het oog bij bezoekers van het gemeentehuis. "We zijn trots dat het Witte Anjerperkje zo'n zichtbare plaats heeft gekregen," vervolgt Daan. "Dat onderstreept de terechte waardering voor onze veteranen. Daarnaast biedt het een aanknopingspunt voor al onze inwoners om stil te staan bij de verdiensten van veteranen voor de Nederlandse maatschappij."

Foto: v.l.n.r. VVD-fractievoorzitter Daan van den Wollenberg, burgemeester Jan Heijkoop en voorzitter van het Veteranencomité John Kluter.