VVD: “Belangrijke doelen bereikt, in de toekomst gaat de zon schijnen in Ambacht!”

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Dit is het vierde en één na laatste interview over de tussenbalans van het huidige college. De beurt is nu aan coalitiepartner VVD. Daarom had Ambacht.net een gesprek met fractievoorzitter Daan van den Wollenberg: een jonge frisse VVD’er, die het dualisme hoog in het vaandel heeft staan en in de praktijk veelvuldig toepast. En hij is tevreden over het solide financiële beleid, waarvan oud VVD-wethouder Marcel Doodkorte in het verleden de fundamenten legde. Doodkorte was van maart 1998 tot april 2010 wethouder. Eerder was hij acht jaar gemeenteraadslid in Ambacht.

© VVD HIA

Tevreden, maar volgende keer meer…. 
De VVD-fractievoorzitter kijkt tevreden terug: er is meer vrijheid op de zondag waar veel inwoners met plezier gebruik van maken. Op zondag vinden tegenwoordig vaker evenementen plaats en het binnenzwembad is structureel open op zondag. Maar, kijkend naar de toekomst: na de raadsverkiezingen in 2026 wil hij de winkels op zondag open hebben. Wel geeft hij aan dat het lastig wordt een oplossing te vinden voor de krapte op de woningmarkt. Hij vindt het proces rond de wethouderswisseling ‘niet fraai’, maar het lijkt er volgens hem op dat het bestuur daar geen hinder van heeft ondervonden.

Verwachtingen
Terugkijkend: verwachtten jullie dat de VVD in de coalitie zou komen? En met welk verwachtingspatroon kwamen jullie in de coalitie?
Daan: “Onze ambitie was om opnieuw te besturen. Dan heb je ook meer invloed en kan je meer sturen op onze visie en plannen. We hebben ons tijdens de verkiezingscampagne voornamelijk geprofileerd op de verruiming van de mogelijkheden op zondag. Als liberalen vinden we dat iedereen moet zelf kunnen bepalen hoe de zondag te besteden: inwoners kunnen natuurlijk zelf beslissen of zij op pad gaan, lekker gaan zwemmen, of bijvoorbeeld rust in acht nemen. Dat is allemaal prima. Ondernemers zouden die vrijheid ook moeten hebben om zelf te bepalen wanneer zij de winkel openen of niet. Laat mensen het zelf bepalen. Die vrijheid is voor ons van principieel belang.”

Onderhandelingsproces
Hoe kijkt u terug op het onderhandelingsproces?
Het is winst dat gewerkt is met een informateur. Al voor de verkiezingen heeft de VVD zich daarvoor hard gemaakt. Het is een gewoonte -en geen recht- dat de grootste partij het initiatief neemt bij de formering van een coalitie. Wij vonden het wenselijk dat een persoon met afstand tot Ambacht de mogelijkheden voor een coalitie in kaart zou brengen door de overeenkomsten en verschillen naast elkaar te zetten om vervolgens de verkenning wat de mogelijkheden voor samenwerking waren.”

Hij vervolgt: "De informateur kwam vervolgens met de suggestie om door te gaan met de toenmalige coalitie van SGP-CU, Gemeente Belangen en het CDA. Dat verbaasde veel partijen in de raad, want de toenmalige coalitie had over de breedte verlies: Gemeente Belangen en het CDA leverden een zetel in en het absolute stemmenaantal van de SGP-CU was ook gedaald. Daarom kan ik goed begrijpen dat Gemeente Belangen een sterk voorstander was om een vierde partij er bij te krijgen.”

Veel inhoudelijke overeenkomsten GB-VVD
Daan: “Waarom de VVD uiteindelijk is gekozen? Dat moet je eigenlijk vragen aan de partijen die destijds aan tafel zaten. Qua standpunten vinden Gemeente Belangen en de VVD elkaar makkelijk. Dat geldt ook met de SGP-CU bijvoorbeeld op gebied van veiligheid en degelijke financiën. De PvdA heeft een wat socialer profiel dan de VVD. Tegelijkertijd is de PvdA minder uitgesproken over de zondagsrust.” 

Samenvattend: “Je moet deze afweging dus aan de andere coalitiepartijen vragen, zij hebben deze keuze gemaakt, maar ik kan de uitkomst van harte aanbevelen!”

In 2026: winkels op zondag open
Is nu aan uw verwachtingspatroon voldaan? 
“Het liefst hadden we natuurlijk meer gehad, zoals de winkels open op zondag. Dat blijft ons streven. Maar ja, dat is een kwestie van geven en nemen. We hebben niet 100% van onze wensen binnen, maar met de evenementen en de opening van het binnenzwembad op zondag toch zeker 80%.” Lachend: “Daar mag je toch mee thuiskomen?”
Volgens Daan was de zondag het eerste onderwerp dat tijdens de onderhandelingen aan de orde kwam. “We wisten natuurlijk dat SGP en VVD daar totaal verschillend over dachten. Wij vinden dat iedereen vrij is op zondag om te doen wat hij wil, terwijl de SGP achterban juist hecht aan die rust. Voor beide partijen is het een ideologische kwestie. Dat maakt een lastig onderwerp ook makkelijker te bespreken, want je hoeft niet te proberen elkaar te overtuigen. Het is dan zoeken naar een draaglijke oplossing.”

Toch zullen de winkeltijden tijdens deze coalitieperiode niet worden gewijzigd. Daan: “Dat is de afspraak. Toch is dit een belangrijke stap naar de 100%: ook de winkels open op zondag. De volgende verkiezingen gaan we als VVD dus daar flink op inzetten. Met stapjes gaan we verder. Je moet de Ambachtse gemeenschap de tijd gunnen om aan de nieuwe situatie te laten wennen.”

Meer uren binnenbad
De VVD’er is ook blij dat het binnenbad nu structureel op zondag open is. Hoe denkt u over een volgende stap, namelijk uitbreiding van het aantal uren?
Dat is volgens hem aan de bedrijfsleiding van het zwembad om dat te bekijken. “Wij zouden dat steunen als de exploitant van het zwembad daar achterstaat en dan ook financieel willen steunen, maar ik geef geen blanco cheque.”

Dualisme in praktijk
Hoe verloopt de samenwerking tussen de coalitiepartijen?
Volgens Daan verloopt de uitvoering van het collegeprogramma “prima.’“Er zijn natuurlijk vrije kwesties waar de opvattingen van de coalitiepartijen uit elkaar lopen, zoals met de opvang van statushouders en asielzoekers, het doneren van gemeenschapsgeld of het hijsen van een Israëlische vlag. De onderwerpen waar geen afspraken over zijn gemaakt zijn in principe vrije kwesties.”

Andere bestuurscultuur
Hij noemt een voorbeeld: “Vorig jaar speelde de vraag over de locatie voor noodopvang. Het College wilde daarover beslissen, maar daar hebben wij toen met een meerderheid van de raad een stokje voor gestoken door deze bevoegdheid naar de raad te halen. Op die manier neemt de raad zijn kaderstellende rol ten opzichte van het college.” Glimlachend: “En dat was en is niet voor iedereen even gemakkelijk!” 
De VVD’er verwijst ook naar aangenomen moties voor de instelling van een kinderraad en -burgemeester, en naar de nieuwe plekken voor jongeren in het Baxpark: “Deze moties kwamen van zowel een coalitie- als van een oppositiepartij (VVD en PvdA). Bij de asielopvang deden we dat samen met Realistisch Ambacht. Een andere keer doen we samen met D66 een oproep om op zondag voor Kerst een Kerstmarkt te organiseren in Ambacht. Kan ik die oproep hier herhalen?”

Gedecideerd: “Deze vrijheid nemen we als VVD gewoon, zo eenvoudig ligt het!” Daan heeft geen vergelijking met de vorige raadsperiode. Lachend: “Het was vanuit het dualisme gezien natuurlijk een gigantische tekortkoming dat de VVD toen niet meedeed als collegepartij! Dan was het zeker anders gegaan.”

Recycletarief
Een discussiepunt is het recycletarief. In hoeverre is dat voor de VVD ook een principieel punt? 
Daan: “De VVD heeft in de laatste vergadering voor de raadsverkiezingen in maart 2022 tegen dit tarief gestemd. We vonden nascheiding beter. Dat had te maken met het gemak van de inwoners. De timing van dat besluit in de laatste raad voor de verkiezingen was ongelukkig. Na de verkiezingen hadden de voorstanders van dit systeem nog steeds een ruime meerderheid, waardoor dat besluit niet ter discussie stond. We hebben toen gezegd: dit is de erfenis uit de vorige periode. Laten we kijken hoe we het dan toch zo goed mogelijk kunnen regelen voor de inwoners. Bij de Algemene Beschouwingen van vorig jaar hebben we aandacht gevraagd voor de verdeling van de vaste lasten van de afvalstoffenheffing. Kleine huishoudens hebben een heel ander afvalpatroon dan grote huishoudens. Dat betekent dat bijvoorbeeld een echtpaar met een AOW (en pensioen) relatief veel belasting betaalt in verhouding tot de hoeveelheid afval en soms beperkte financiële draagkracht. Een groot gezin wordt daarentegen relatief weinig belast in verhouding tot de hoeveelheid afval. Daar moeten we eens naar kijken. Dat wordt meegenomen bij de evaluatie later dit jaar.”

Plastic zakken
Dan het punt van de plastic zakken. “Dat is een opmerkelijke. Want als ik de situatie nu vergelijk met vroeger, werden de zakken ook altijd buiten gehangen en dat was nooit een probleem. Deze werkwijze was er toen al. Dat suggereert dat er meer speelt, waardoor het nu een probleem is geworden. Het invoeren van tarieven hoeft niet per definitie in te houden dat de manier van inzamelen foutief is. Nu we meer plastic gaan scheiden gaat het dus mis, waarom is dat dan zo? Dat is een interessante vraag. Ik hoop dat deze vraag tijdens de evaluatie in oktober beantwoord wordt.”

Vertrouwen bevolking en college
Is de aandacht die de plastic zakken krijgen misschien een voorbeeld dat het vertrouwen tussen bevolking en college is verminderd?
Daan: “Dat lijkt mij een lastig verband om op die manier te leggen. De wethouders zijn bereid om de klachten te bekijken en serieus te nemen, en dat doen ze ook! Volgens mij woont er in Ambacht een tevreden grote stille meerderheid, die hier prima woont. Inwoners kunnen natuurlijk ontevreden zijn en dan is het goed dat dat geluid in de raad hoorbaar is, dat hoort bij een gezonde democratie. Tegelijkertijd is er een verschil tussen iets horen, aankaarten, en het blijven ‘aanporren’ van hetzelfde onderwerp. Vanaf 2022 stond al vast dat het systeem in 2024 geëvalueerd wordt en het college heeft al herhaaldelijk benadrukt daar serieus werk van te maken. Mag het college dan even zijn werk doen? Ik vind het jammer dat inwoners daardoor onterecht de indruk kunnen krijgen dat het signaal niet gehoord of niet serieus genomen wordt. Dat is niet zo. Het kost even tijd om een probleem goed in kaart te brengen, een plan te maken en dat voor te leggen.”

Wethouderswisseling
Heeft de wethouderwisseling het vertrouwen van de bevolking in de lokale politiek aangetast?
Daan: “Voor de beeldvorming is de wethouderwisseling een vervelende situatie geweest. In de raad was iedereen er druk mee en waarschijnlijk hebben inwoners er iets over gehoord, maar je kunt je afvragen in hoeverre inwoners zich bij het avondeten druk maakten over deze zaak en zich afvroegen: nou, nou wat gebeurt er allemaal? Het is inderdaad niet fraai geweest, maar voor de inwoner lijkt deze zaak toch op enige afstand te staan. Het is overigens wel goed dat er een grondige evaluatie hierover komt.”

Oud-fractievoorzitter -en nu wethouder- Leo Platschorre heeft de democratische uitslag van jullie raad over het niet benoemen van een kandidaatwethouder bestempeld als ondermijning van het openbaar bestuur. Hoe kan je dan als raad hem als ‘beloning’ benoemen tot wethouder?
“Tja, op het moment van die uitspraak zal er waarschijnlijk enige teleurstelling zijn geweest. Inderdaad, het was een democratisch besluit. Ik weet niet of dat een beloning is. Het zijn voornamelijk verschillende rollen: de raad bepaalt de richting en kaders, terwijl het college dat beleid moet uitvoeren. Dat lijkt mij dan geen beloning.”

Woningbouw: Ambacht is vol
Naast het recycletarief is de sociale woningbouw een hekel punt. Hoe ga je dat als VVD oplossen?
Daan: “Volgens mij moeten we realistisch zijn dat daar weinig mogelijkheden zijn. Jaren geleden zijn keuzes gemaakt waardoor de woningvoorraad in Ambacht is zoals die is. Ambacht heeft relatief veel koopwoningen en dat vinden wij positief. De taakstelling van de provincie voor 30% sociale huur lijkt mij niet realistisch. Dan heb je ruimte nodig, maar die is er niet in Ambacht! Alles is vol. Met renovaties van buurten, zoals in de Oranjebuurt, kan soms iets verdicht worden. Dat levert enkele extra woningen op, maar ook dat is niet allemaal sociale huur. De hoogte in bouwen is een andere gedachte. Dan veronderstel je dat er bouwgrond is – die er niet is – en dan moet je als raad eerst een gesprek hebben: wat is comfortabel wonen in Ambacht? Willen we grote woonflats in Ambacht? Daar zijn wij geen voorstanders van.”

En hoe zit het met de doorstroming?
“Ook hier vraag ik me af of dat zo makkelijk te realiseren is. Daar moeten we een keer een gesprek over hebben.” Lachend: “Natuurlijk vinden wij het als VVD fantastisch dat aan de Noordoevers dure woningen worden gebouwd. Maar serieus: de projectontwikkelaars maken ontzettend hoge kosten voor de aankoop van bouwgrond, de bouwmaterialen en de vakmensen. Dat geld moet ergens vandaan komen. Dat maakt het erg lastig om sociale huurwoningen te bouwen. De wens voor een eigen woning en de nood op de woningmarkt is helder. Ideeën om de doorstroming te bevorderen houden er weinig rekening mee dat ruimte maken voor de huidige bewoner veelal niet aantrekkelijk is. Een afbetaalde hypotheek biedt financiële zekerheid, en mensen zijn verknocht aan hun woning, de ruimte, de tuin, of leefomgeving. Dat biedt veel wooncomfort. Dat zijn belevingsaspecten die zich heel lastig laten vervangen en die we ook in ogenschouw moeten nemen. Het alternatief is om meer woningen te bouwen en dan zijn we terug bij de vorige vraag.

Is een actieve grondpolitiek een oplossingsrichting?
“Ja, dat zou in theorie kunnen, maar dan heb je wel grond nodig…”

Positieve punten
We hebben een paar aandachtspunten aangestipt. Welke positieve punten kunt u - naast de verruiming van de zondagsrust - noemen?
Daan weet deze punten moeiteloos op te noemen. “Ik denk aan de halvering van de hondenbelasting. Eigenlijk wilden we van de hondenbelasting af, maar ook hier hebben we een positieve stap gezet. Denk aan de duurzaamheidslening, de verdubbeling van het aantal BOA’s, de kids beweegroute, fietsvaardigheidstraining voor senioren en meer woningen aan de Noordoevers.”
En: “Ook het schoolzwemmen is vernieuwd. Dat laatste was trouwens in nauwe samenwerking met Realistisch Ambacht. Met de PvdA hebben er voor gezorgd dat de kinderburgemeester en de kinderraad er komt. Ik denk verder aan de verbetering van de Laan van Welhorst, de renovatie van de jongerenplekken in het Baxpark, de verbeteringen bij het sportpark.

Verder: “Daarnaast is de bestuurscultuur veranderd. De raad is levendiger en dynamischer geworden. Zo haalt onze wethouder Jauharina Oelfke-Ten Seldam regelmatig eerst input van alle raadsfracties op vóórdat een plan gemaakt wordt. Dan kan iedere partij serieus meedoen en invloed uitoefenen. Dat is goed en zorgt voor een betere dynamiek.”

Tenslotte noemt de VVD-fractievoorzitter ook het solide financiële beleid van Ambacht, zodat “het ravijnjaar 2026 voor Ambacht relatief weinig problemen oplevert.” Vol met trots: “Dat komt door de inspanningen van de vroegere VVD-wethouder Marcel Doodkorte. Hij heeft in het verleden de fundamenten voor het conservatieve en voorzichtige financiële beleid gelegd. Daar plukken we nu gezamenlijk de vruchten van.”

Toekomst
Hoe ziet u de toekomst voor de ‘Ambachtse VVD’?
Daan is positief over zijn partij. "We zetten lokaal in op meer vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, veiligheid, en lage lasten. We nemen verantwoordelijkheid en leveren resultaat. Dat spreekt veel inwoners aan." Lachend: “Stem dus de volgende keer VVD, dan gaat de zon nog vaker schijnen in Ambacht!” 

Bron: Ambacht.net