Goed en betaalbaar wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt kunnen voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. De realiteit is helaas anders. Op dit moment is de woningnood ook in Ambacht hoog. Om iedereen een fijn thuis te kunnen bieden moeten we alle mogelijkheden openhouden.

© VVD HIA

  • De afgelopen jaren is er veel gebouwd in Ambacht. We blijven, waar het kan, doorgaan met het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen in bijvoorbeeld De Volgerlanden, het centrumgebied en de Noordoevers, zodat zowel jong als oud betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen.
  • We realiseren ons dat Ambacht op veel plekken volgebouwd is. Daarom is het van belang dat we slim met onze woningvoorraad omgaan. We stimuleren doorstroming bij zowel sociale huur, vrije huur, als koopwoningen. Ouderen die kleiner, maar toch zelfstandig, willen wonen, hoeven niet langer onnodig in een eengezinswoning te wonen en zij maken plaats voor starters en jonge gezinnen.
  • We pakken scheefwonen aan. Hiervoor maken we afspraken met woningbouwcorporaties.
  • We creĆ«ren ruimte voor innovatieve en duurzame woonvormen. Deze kunnen een oplossing bieden voor zowel de overspannenheid van de woningmarkt, als de bouwsector. Daarmee bieden we mensen de kans om in de regio te blijven wonen.
  • We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. De regels daarvoor maken we eenvoudiger.
  • We zorgen voor huisvesting voor statushouders, maar schaffen hun voorrangspositie bij sociale huurwoningen af.
  • Voor jongeren die elkaar buiten willen ontmoeten wordt een (overdekte) locatie ingericht. Daarmee krijgen jongeren een eigen plek, waardoor zij niet door woonwijken hoeven te struinen om elkaar te ontmoeten. Bovendien biedt dat jongerenwerkers de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan of een oogje in het zeil te houden. Hiervoor werkt de gemeente nauw samen met buurgemeente Zwijndrecht, omdat ontmoetingen van jongeren zich niet beperken tot de gemeentegrens.
  • We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmings- en omgevingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar.
  • We houden de woonlasten zo laag mogelijk, we zijn dan ook terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB).