Waar we de wijk groen en leefbaar houden

We wonen allemaal graag in een dorp dat groen, schoon en veilig is. Dat stimuleert het buitengeluk. Ambacht is zo’n dorp en dat willen we graag zo houden. Als iedereen hieraan een bijdrage levert, krijgen we dat ook voor elkaar.

© VVD HIA

  • Natuur is belangrijk en verdient bescherming, daarom zetten we in op behoud van het groen in onze Ambacht. Daar waar behoud niet mogelijk is, compenseren we natuur op een andere plek, zodat iedereen kan blijven genieten van het groen zoals in de Crezéepolder, Sophiapolder en Sandelingen-Ambacht.
  • We blijven doorgaan met het creëren van meer groen in onze wijken. Een stenen omgeving is al snel opgefleurd met vergroening, een struik, een plantenbak of een gezamenlijke (moes)tuin. Zo zorgen we voor een fijne omgeving die ook nog eens klimaatbestendig is.
  • Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisatie om de eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden worden van harte aangemoedigd.
  • Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.
  • Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren dient Ambacht een prettig dorp te zijn. We spannen ons er daarom voor in om het leefklimaat van dieren zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen en ruimte voor dieren, veilige uitlaatplekken en het wegnemen van hindernissen voor de dierenambulance.
  • Inwoners kunnen afval zo makkelijk mogelijk kwijt. Dumpingen worden bestraft. Nascheiding heeft wat ons betreft de voorkeur.
  • We stimuleren hergebruik en recycling. Initiatieven als de minibieb op de hoek van de straat en het op een dergelijke manier delen van (non-)foodartikelen worden aangemoedigd.
  • De gemeente werkt samen met het Waterschap Hollandse Delta om wateroverlast te helpen verminderen en maatregelen te nemen om gevolgen van hitte en droogte op te vangen. Zowel bij bouwplannen, als weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem en waterbeheer: beter vasthouden van water, tegengaan van verspillen en stimuleren van hergebruik van water.
  • We onderzoeken de mogelijkheden om bij het aanleggen van een nieuw rioolstelsel bij bijvoorbeeld nieuwbouw het regenwater en huishoudelijk afvalwater te scheiden. Zo stimuleren we hergebruik van water en verbruiken we minder. Ook het opvangen van regenwater voor hergebruik wordt gestimuleerd.