Vol slimme en duurzame oplossingen

Het begrip ‘verduurzamen’ komen we steeds vaker tegen. Huizen gaan van het gas af en woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen op daken. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare omgeving. Maar wel op een betaalbare manier voor gezinnen en ondernemers.

© VVD HIA

  • De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.
  • We ondersteunen het streven naar een energieneutraal Ambacht in 2050. Alle energie die niet verloren gaat is het makkelijkst bespaard. Door eerst in te zetten op energiebesparing met isolatie hoeven we minder energie te verbruiken. Daarnaast stimuleren we mensen om meer duurzame energie op te wekken.
  • De energietransitie raakt ons allemaal. Daarom bekijken we de mogelijkheden om zoveel als mogelijk collectief actie te ondernemen. Daarmee besparen we kosten en maken de transitie behapbaar en overzichtelijk. Een collectieve inkoop van bedrijvenscans of aanvraag van energielabels zijn daar voorbeelden van.
  • We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen.
  • 
Voor de verduurzaming van bestaande bouw kan men rekenen op (landelijke) subsidies. In Ambacht onderzoeken we de mogelijkheden om ook duurzame nieuwbouw te stimuleren.
  • Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof en groen gas toegankelijk zijn.
  • We zetten ons samen met de regio, provincie en Rijk in om het landelijk elektriciteitsnet robuuster te maken en te houden. Daarmee blijft Ambacht toekomstbestendig.