Waar we gezond zijn, sporten en bewegen

Sporten is ontzettend belangrijk. Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Door te sporten zorgen we bovendien goed voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. Zeker nu onze samenleving steeds ouder wordt, is het belangrijk dat we in beweging blijven en dat sport voor iedereen toegankelijk is. Daarom werken we samen met scholen, HI5Ambacht, bedrijfsleven, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen zodat iedere inwoner van jong tot oud kan sporten.

© VVD HIA

  • We zorgen voor voldoende plekken om buiten te kunnen spelen en sporten. Als een sportveld plaats moet maken voor iets anders, willen we dat deze ruimte op een andere plek wordt gecompenseerd.

  • Buitenspelen is belangrijk voor onze kinderen. Daarom doet Ambacht mee aan de jaarlijkse buitenspeeldag.
  • Sporten is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. Door te sporten worden we fitter, sluiten we vriendschappen en nemen we actiever deel aan de samenleving. Omdat sport op zoveel manieren een positieve invloed heeft op ons leven, is het logisch om sport in te zetten als hulpmiddel voor onze inwoners met wie het minder goed gaat. Daarom vinden wij het belangrijk dat sportclubs, het onderwijs en zorginstellingen nauw met elkaar samenwerken zodat alle partijen elkaar kunnen vinden als er problemen gesignaleerd worden. Dat kan door bijvoorbeeld cursussen aan te bieden voor trainers en coaches.
  • Bij nieuwbouw, ontwikkelingen of groot onderhoud denken we na hoe onze openbare ruimte kan worden ingericht voor buitensport. We vragen daarbij actief aan onze inwoners om mee te denken.

  • Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw en preventief samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen. HI5Ambacht kan hierbij helpen.
  • Sport is toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperking. Om ouderen voldoende te laten bewegen, zorgen we bijvoorbeeld voor wandelroutes in Ambacht met voldoende rustmogelijkheden en faciliteren we ruimte in wijken waar senioren wonen om daar te bewegen.
  • Sporten kan voor iedereen een belangrijke uitlaatklep zijn. We dragen daarom financieel bij aan de mogelijkheid om te sporten als men zich dat niet kan permitteren.

  • Waar het kan, zetten we sportaccommodaties zoveel mogelijk in voor meerdere doeleinden. Zo kunnen zoveel mogelijk van onze inwoners gebruik maken van de faciliteiten. Ook zorgen we ervoor dat jongerenprojecten gebruik kunnen maken van sportaccommodaties.
  • Basisschoolleerlingen moeten gebruik kunnen maken van gymlokalen dichtbij de basisscholen zodat er dichtbij school en onder alle weersomstandigheden kan worden gesport. Er moet worden onderzocht hoe bestaande gymzalen hiervoor optimaal ingezet kunnen worden.
  • Sportevenementen zoals bijvoorbeeld de Bolidt Inner Circle Run en de Breakfast Run zijn een manier om Ambacht op de kaart te zetten, te verbinden en mensen in beweging te krijgen. Daarom komt er een (nieuwe) evenementencoördinator die actief in gesprek gaat met organisaties van grotere sportevenementen om dit voor elkaar te krijgen. Daarbij is de gemeente flexibel en ondersteunt organisatoren om evenementen mogelijk te maken, ook wanneer deze niet voor 1 okt zijn aangemeld voor het volgende jaar.
  • In ons sportbeleid houden we gelijke kansen en de gelijke behandeling van al onze inwoners nauwlettend in de gaten. Inclusief sporten en bewegen is daarbij het uitgangspunt.

  • De gemeente streeft naar een rookvrije generatie.