Waar we veilig zijn en ons veilig voelen

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. Wij willen dat iedereen in Ambacht veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Dat Ambacht veilig is en dat iedereen dat ook zo voelt. Veiligheid is echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van de politie en handhavers, maar ook van oplettende buurtbewoners en ondernemers die een oogje in het zeil houden. Samen met elkaar zetten wij in op een veilige leefomgeving.

© VVD HIA

  • Overlast, zoals in het Sophiapark, is een grote ergernis. Politie en handhavers worden ingezet om overlastgevers aan te pakken. Overlastgevers worden opgespoord en aangepakt. Wanneer het om minderjarigen gaat, volgt altijd een gesprek met de ouders.
  • Het is belangrijk dat hulpdiensten 24 uur per dag beschikbaar zijn en snel ter plaatse kunnen zijn. Het maakt niet uit vanuit welke gemeente zij komen. Onze diensten steunen de regio en de regio steunt ons.

  • De gemeente maakt zich in de regio hard voor meer politiecapaciteit. Daarmee gaat de wijkagent terug naar onze wijken, waardoor zij zichtbaar zijn en nauw contact kunnen onderhouden met de inwoners van Ambacht.
  • Er moet genoeg capaciteit zijn om alle handhavingstaken goed uit te voeren. In Ambacht betekent dat een structurele vergroting van de capaciteit. Als er meer taken bij de BOA’s terechtkomen, dan groeit hun capaciteit mee. De BOA’s staan middenin de samenleving, onderhouden nauw contact met Ambachters en fungeren voor hen als aanspreekpunt. Daarom werkt Ambacht met een vast team van BOA’s voor onze gemeente.
  • Onze hulpverleners moeten hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent dat agenten nooit alleen op straat lopen en zij altijd kunnen terugvallen op collega’s die snel ter plaatse zijn. Daarnaast moeten BOA’s kunnen beschikken over een bodycam en handboeien als hun inzet daar aanleiding toe geeft.
  • Iedereen kan bijdragen aan de veiligheidsbeleving in woonwijken. De gemeente stimuleert initiatieven als buurtpreventie en buurt WhatsApp-groepen. Daarmee kunnen buurtbewoners elkaar alert houden en zo nodig snel de politie inschakelen.
  • Je veilig voelen in Ambacht is ook een persoonlijke beleving. Daarom is het van belang dat Ambachters proactief geïnformeerd worden over de veiligheid op straat. Op die manier is het mogelijk om incidenten en onze veiligheidsbeleving in perspectief te plaatsen.
  • Goede bescherming van je huis of onderneming maakt het inbrekers moeilijker en kan een veilig gevoel geven. Daarom brengen de gemeente en politie het Keurmerk Veilig Wonen en Keurmerk Veilig Ondernemen actief onder de aandacht om huizen en ondernemingen goed te beveiligen.
  • Oud- en Nieuw vieren is een mooie traditie. Die mag niet verpest worden door vuurwerkoverlast of vernielingen. Om vuurwerkschade te voorkomen wordt de jeugd in een gerichte campagne bewust gemaakt van de maatschappelijke kosten van vuurwerkschade in de openbare ruimte.