Waar criminaliteit wordt aangepakt

Mensen worden niet als crimineel geboren, maar glijden vaak af door verschillende oorzaken. Daarom is het belangrijk dat Ambacht inzet op een balans tussen preventie en repressie: een zetje in de goede richting als het kan en ingrijpen als het moet. Dat doet de Ambachtse maatschappij samen met ondersteuning van de gemeente.

© VVD HIA

  • Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente maakt werk van de bestrijding van ondermijning. Naast de economische voordelen van een nieuwe onderneming, wordt nadrukkelijk gekeken naar de potentiële ondermijningsrisico’s van die onderneming. Voor dubieuze ondernemingen is in Ambacht geen plaats. Bij langdurig leegstaande bedrijfsgebouwen wordt extra gesurveilleerd door de politie.
  • Steeds vaker worden Ambachters het slachtoffer van digitale criminaliteit als WhatsApp fraude of phishing. In Ambacht investeren we in goede voorlichting voor inwoners, jong en oud, zodat Ambachters weten hoe zij zich daartegen kunnen weren, waar zij terecht kunnen met vragen of hoe zij in voorkomend geval aangifte kunnen doen.
  • Om te voorkomen dat jongeren toevlucht zoeken in de criminaliteit, werkt de gemeente samen met scholen om hen perspectief te bieden. Onze jeugd moet zicht en kans hebben om mee te doen in onze samenleving.

  • Overlastgevers worden aangepakt. Bij ‘hotspots’ wordt vaak gesurveilleerd en weten omwonenden en ondernemers de politie snel te bereiken. De gemeente maakt gebruik van cameratoezicht om overlastgevers te identificeren en aan te pakken. Daarnaast heeft de burgemeester verschillende bevoegdheden om de openbare orde te handhaven. Wij willen dat de burgemeester deze mogelijkheden, zoals een omgevingsverbod, inzet om hardnekkige overlast aan te pakken.